06.05.2021

TIETOA DLBCL:STÄ

YLEISTÄ TIETOA DLBCL:STÄ

MIKÄ ON DLBCL, MITÄ OIREITA ON SYYTÄ TARKKAILLA JA MITEN SAIRAUS SYNTYY? DLBCL ON IMUSUONISTOSSA SYNTYVÄ SYÖPÄ JA YKSI MONISTA IMUKUDOSSYÖPIEN ALATYYPEISTÄ.

Mikä on DLBCL?

DLBCL on imusuonistossa syntyvä syöpäsairaus ja se on yksi imusolmukesyövän monista eri alatyypeistä. DLBCL on lyhenne englanninkielisestä nimestä Diffuse large B-cell lymphoma, suomeksi diffuusi suurisoluinen B-solulymfooma. DLBCL:ssä syöpä syntyy kehon imusolmukkeissa – tarkemmin sanottuna valkosoluihin kuuluvissa imusoluissa (lymfosyyteissä). Lymfosyyttejä on kehon kaikissa elimissä, minkä vuoksi syöpä voi syntyä myös imusuoniston ulkopuolella.

 

Hodgkinin lymfooma ja non-Hodgkin-lymfooma

Imusolmukesyöpää on kahta päätyyppiä:

  • Hodgkinin lymfooma
  • non-Hodgkin-lymfooma

 

DLBCL on yksi imusolmukesyövän monista alatyypeistä, ja se kuuluu non-Hodgkin-lymfoomiin. Noin 80 prosenttia kaikista imusolmukesyövistä kuuluu non-Hodgkin-lymfoomiin. Suomessa DLBCL todetaan vuosittain noin 600 ihmisellä.

DLBCL-diagnoosin määrittämisessä otetaan huomioon, minkä tyyppisissä lymfosyyteissä syöpä on syntynyt. Lymfosyyteissä on T- ja B-soluja, ja DLBCL syntyy B-soluissa. Sen lisäksi tarkastellaan, miten aggressiivinen syöpä on kyseessä eli miten nopeasti se leviää. Syöpä voi levitä kolmessa eri vaiheessa:

  • Hidaskasvuinen (indolentti) lymfooma: Hitaasti leviävä lymfooma, joka kehittyy kuukausien tai vuosien aikana

 

  • Aggressiivinen lymfooma: Nopeasti leviävä lymfooma, joka kehittyy viikkojen tai kuukausien aikana

 

  • Erittäin aggressiivinen lymfooma: Erittäin nopeasti leviävä lymfooma, joka kehittyy päivien tai viikkojen aikana

DLBCL:n oireita

DLBCL:n ensioireita ovat suurentuneet imusolmukkeet, jotka näkyvät etenkin kainaloissa, nivusissa ja kaulassa. Muita mahdollisia oireita ovat esimerkiksi:

  • lisääntynyt väsymys
  • runsas yöhikoilu
  • pitkäkestoinen kuume
  • merkittävä painonlasku.

DLBCL on yksi imusolmukesyövän monista alatyypeistä, ja se kuuluu non-Hodgkin-lymfoomiin.

Suurentuneet imusolmukkeet eivät kuitenkaan välttämättä ole merkki imusolmukesyövästä. Imusolmukkeilla on nimittäin tärkeä tehtävä immuunijärjestelmässä, sillä ne torjuvat kehon tulehduksia. Sen vuoksi imusolmukkeet voivat myös turvota, jos kehossa on esimerkiksi tulehtunut haava tai virussairaus.

 

Kuka sairastuu DLBCL:ään?

Suomessa noin 600 ihmistä saa vuosittain DLBCL-diagnoosin.

Vielä ei tiedetä, miksi sairastuneiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, mutta yksi selitys voi olla odotettavissa olevan keskimääräisen eliniän piteneminen. Sairaus on hieman yleisempi miehillä kuin naisilla eikä se ole perinnöllinen.

Vaikka kuka tahansa voi sairastua DLBCL:ään, sairaus on yleisin yli 50-vuotiailla.

 

Miksi ihminen sairastuu DLBCL:ään?

Kehossamme on paljon elimiä, jotka koostuvat eri tavoin toimivista ja erimallisista soluista. Uusia soluja syntyy koko ajan, jotta keho ja elimet voivat kehittyä normaalisti.

Solut lisääntyvät jakautumalla kehon mekanismien avulla. Se tapahtuu tavallisesti täysin hallitusti. Joskus jossakin solussa voi kuitenkin tapahtua pieni muutos, minkä seurauksena se saattaa alkaa jakautua nopeammin, kuin sen pitäisi.

Siten soluja syntyy enemmän kuin kyseinen elin tarvitsee. Ylimääräisistä soluista voi sen vuoksi muodostua kasvain.

Kaikki kasvaimet eivät ole vaarallisia, mutta jos kehon mekanismit eivät pysty hallitsemaan kasvainta, se muuttaa muotoaan ja alkaa kasvaa hallitsemattomasti.

Silloin solusta tulee syöpäsolu. Mitä varhaisemmassa vaiheessa sairaus diagnosoidaan ja hoito saadaan aloitettua, sitä paremmat mahdollisuudet potilaalla on selvitä.