06.05.2021

Arki dlbcl:n kanssa

VIISI OHJETTA ARKEEN DLBCL:N KANSSA

DLBCL-DIAGNOOSIN SAAMINEN ON KOVA ISKU, JA ARKEA LEIMAAVAT SAIRAALASSA ANNETTAVAT HOIDOT JA LUKUISAT SEURANTAKÄYNNIT. NON-HODGKIN-LYMFOOMAA ON USEITA ERI TYYPPEJÄ, MINKÄ VUOKSI SAIRAUS MYÖS VAIKUTTAA ERI TAVOIN JA ERI LAAJUUDESSA HENKILÖN ARKEEN.

Tälle sivulle on koottu ohjeita fyysiseen ja psyykkiseen arjen hallintaan.

1) Hanki tietoa sairaudesta.

Toisilla syöpä häviää hoidon jälkeen, mutta toisilla sairaus kroonistuu ja heidän on opittava elämään DLBCL-diagnoosin kanssa. Olipa ennusteesi millainen tahansa, voi olla hyödyllistä perehtyä kunnolla sairauteen ja tutustua DLBCL:ään liittyviin terveydellisiin haasteisiin. Tiedon pohjalta on helpompi suhtautua sairauteen ja reagoida nopeasti, mikäli sairaudenkuva muuttuu. Tieto sairaudesta, sen oireista ja hoitomahdollisuuksista voi myös lievittää ahdistusta.

Lue lisää DLBCL:stä ja sen hoitomahdollisuuksista täältä.

Liikunnalla on merkittävä vaikutus fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiimme.

2) Tutustu hoitoon ja sen sivuvaikutuksiin

Monissa tapauksissa DLBCL:ää voidaan hoitaa niin tehokkaasti, ettei se vaikuta potilaan arkeen. Sekä sytostaatti- että sädehoidon tavallisimpia sivuvaikutuksia ovat kuitenkin väsymys ja unettomuus. Joitakin se voi vaivata niin, että heidän on vaikea jaksaa kotitöitä ja arjen askareita omin voimin. Terveellisen ruoan ja liikunnan lisäksi myös ihan tavallisista arkirutiineista voi saada energiaa kotiaskareisiin. Yksi vinkki on tehdä vaativimmat askareet heti aamulla, jolloin on yleensä eniten energiaa. Esimerkiksi www.kaikkisyovasta.fi-sivustolla on vinkkejä väsymyksen helpottamiseksi arjen keskellä.

 

Unettomuus on yksi DLBCL-hoidon erittäin yleinen sivuvaikutus. Elämänlaatu ja -ilo kokevat kolauksen, jos ei yhtäkkiä jaksakaan olla perheen ja ystävien kanssa tai jos pelkkä suihkuun meneminen tuntuu ylitsepääsemättömältä urakalta. Ei ole löydetty selitystä sille, miksi monet kärsivät unettomuudesta syövän yhteydessä, ja vaikka unen puute heikentää osaltaan immuunijärjestelmää, mikään ei viittaa siihen, että se vaikuttaisi mahdollisuuksiin selvitä syöpäsairaudesta. Kannattaa välttää näytön katsomista (tv, tabletit ja älypuhelimet) ennen nukkumaanmenoa, minkä lisäksi www.kaikkisyovasta.fi-sivustolla on artikkeli univinkeistä. Voit lukea ne tästä.

 

 

3) Liikunta ja liikkuminen voivat auttaa

Vaikka liikunnan aloittaminen voi tuntua mahdottomalta, on erittäin tärkeää, että DLBCL:ää sairastava on fyysisesti aktiivinen – lähtötasosta tai kunnosta riippumatta. Liikunnalla on nimittäin suuri merkitys fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Fyysinen aktiivisuus säätelee osaltaan muun muassa ruokahalua, vahvistaa lihaksia ja parantaa vastustuskykyä. Liikunta myös vapauttaa kehosta endorfiinejä ja dopamiinia, eli välittäjäaineita, jotka kohottavat mielialaa ja antavat lisää energiaa. Lisäksi liikunta voi auttaa unihäiriöihin. Sen avulla väsymyksestä tulee luonnollista ja fyysistä, mikä parantaa unenlaatua ja auttaa rentoutumaan.

Lähtökohtaisesti ei ole mitään rajoja sille, miten paljon ja miten rankkaa liikuntaa DLBCL-hoitoa saava voi harrastaa. On kuitenkin tärkeää, ettet rasita itseäsi liikaa ja että kuuntelet omaa kehoasi. Liikunta kannattaa aloittaa rauhallisesti ja sen määrää voi vähitellen lisätä. Muista, että vähäinenkin liikunta on parempi vaihtoehto kuin ei mitään.

Puhu lääkärisi kanssa harrastamastasi liikunnasta, jotta saat tietää, pitääkö sinun hoidon yhteydessä ottaa huomioon jotakin erityistä.

4) Muista oikeanlainen ruokavalio ja ravitsemus

Hoidot, niiden sivuvaikutukset ja mahdollisesti päässäsi pyörivät ajatukset vievät energiaa. Koska väsymys heikentää ruokahalua, on erittäin tärkeää muistaa syödä tarpeeksi, jotta kehosi saa rakennusaineita ja voit vahvistaa immuunijärjestelmääsi.

Voi olla helpompi syödä monta pientä ateriaa päivässä. Ehkä jokin tietty koostumus tekee aterioinnistasi helpompaa. Jotkut myös huomaavat syövänsä enemmän toisten seurassa. Mikäli se pätee sinuun, kannattaa sopia viikoittain, että syötte yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

5) Tarkkaile oloasi ja muista pyytää apua

Kun alkuvaiheen pelko ja voimattomuus ovat laantuneet, monet DLBCL:ää sairastavat kokevat arvostavansa omaa elämäänsä ja perhettään entistä enemmän ja alkavat elää enemmän nykyhetkessä. Tärkeintä on, että tarkkailee oloaan eikä vaadi itseltään enempää kuin mihin pystyy. Kuuntele kehoasi ja muista, että voit aina pyytää apua ja kertoa läheisillesi, mitä tarvitset. Saatat tarvita apua esimerkiksi kotiaskareissa tai ehkä vain juttukaverin – jonka kanssa voit puhua ihan muista asioista kuin sairaudestasi. Läheisiäsi auttaa yleensä se, että kerrot omasta voinnistasi ja avuntarpeistasi. Hyviä ohjeita arjen hallintaan syöpäpotilaiden läheisille löytyy täältä.